دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ |۲۳ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 25, 2024
بررسی منابع و شرح فرازهای زیارت عاشورا

حوزه/ کتاب «بررسی منابع و شرح فرازهای زیارت عاشورا» از سوی انتشارات دلیل ما به بازار نشر آمد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، مؤسسه انتشارات دلیل ما، به مناسبت ماه محرم کتاب «بررسی منابع و شرح فرازهای زیارت عاشورا» اثر احمدرضا آقادادی را تجدید چاپ و روانه بازار نشر کرده است.

در این کتاب حدیث زیارت عاشورا، با بررسی منابع شیعه نقل شده و فرازهای عبارات آن با بحثی قرآنی، روایی مورد نگارش قرار گرفته است. بحث در مورد زیارت و آداب آن و توضیحاتی در مورد منابع زیارت عاشورا و کیفیت آن آغاز می شود. «سلام» اولین لغتی است که مورد بررسی قرار می گیرد و سپس برخی از عبارات زیارت نامه طبق توضیحات قرآنی و حدیثی مورد دقت قرار می گیرد.

یکی از مباحث زیارت عاشورا که مورد توجه قرار گرفته مسئله برائت و اهمیت دشمن شناسی در این زیارت است که در دو بخش به صورت مبسوط توضیح داده شده است: بخش اول در مورد کسانی که به اسم لعن شده اند و بخش دوم کسانی که به وصف لعن شده اند مانند: اولین و آخرین ظالم، تبعیت از ظالم، ناصبی، شفاعت و معنای تقرب آخرین مطلب در شرح این زیارت است. پایان بخش کتاب، کتابشناسی زیارت عاشورا است که مورد استفاده محققین خواهد بود.

ساختار کتاب

مقدمه، زیارت عاشورا، زیارت لغت، انواع زیارت، فواید زیارت چیست؟، آداب زیارت، حدیث زیارت عاشورا، نکاتی درباره کیفیت زیارت عاشورا، آیا زیارت عاشورا حدیث قدسی است، بحثی پیرامون سلام در زیارت، ملاک دوستی و دشمنی، مهدویت در زیارت عاشورا، ملاک آبرو، لعن و برائت در زیارت عاشورا، دشمن‌شناسی در زیارت عاشورا، شفاعت در زیارت عاشورا و کتابشناسی زیارت عاشورا از جمله عناوینی است که در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته است.

برشی از کتاب

نویسنده با بررسی حدیث زیارت عاشورا در صفحه ۴۳ از کتاب به این سوال چنین پاسخ می دهد که «آیا زیارت عاشورا حدیث قدسی است؟» و در ادامه چنین می نویسد:

 حدیث قدسی به روایتی می‌گویند که امام معصوم یا پیامبری آن را قول خداوند نقل می‌کند. تفاوت حدیث قدسی با آیات قرآن چیست؟ اولا حدیث قدسی معجزه نیست؛ اما قرآن معجزه الهی است و بشر از آوردن آیه‌ای چون آن عاجز است، لذا قرآن در جاهای مختلف تحدی کرده و فرموده اگر شک دارید که این آیات از جنب خداوند نازل شده است یک سوره همانند آن بیاورید.

ثانیا قرآن فقط به قلب پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم نازل شده است؛ اما حدیث قدسی از دیگر پیامبران و ائمه علیهم السلام نیز صادر شده است.

شیخ حر عاملی در کتاب جواهر السنیه فی کلیات احادیث القدسیه تحت عنوان کلیات احادیث قدسی ترجمه شده است، به جمع آوردن این احادیث قدسی همت گماشته است.

در کتاب مصباح المجتهد شیخ طوسی و بحارالانوار علامه مجلسی، روایتی از حضرت صادق علیه السلام مبنی بر قدسی بودن زیارت عاشورا به روایت سیف بن عمیره و صفوان بن مهران نقل شده است.

نجاشی از بزرگان علم رجال است به همراه محقق اردبیلی در جامعه الرواة؛ درباره این دو روای نوشته‌اند:‌«ثقه و مورد اعتماد هستند.»

در بخشی دیگر از این عناوین می‌خوانیم: زیارت عاشورا از جایگاه صدور در کانون توجهات بزرگان و علمای جلیل القدر شیعه بوده و کتاب‌های بسیاری از کتب موثقین شیعه این زیارت و حدیث آن را به طور مبسوط نقل کرده‌اند و این نیست مگر به خاطر اعتماد به این حدیث و عظمت عبارت صادره در آن که همه بزرگان را به آن ادب داشته است.

لذا در این شرایط، اگر به فرض در سند حدیث ایرادی هم باشد (که نیست) با این همه توجهی که بزرگان به آن داشته‌اند آن شبهه موضوعاً برطرف می‌شود. همان‌طور که در فقه می‌گویند اگر روایت با سندی عالی مورد اعراض و بی‌تفاوتی علما قرار گیرد از ارزش آن کاسته می‌شود و بالعکس هر چه حدیث ضعیف باشد لکن مورد توجه علما قرار گیرد بر حسن آن افزوده می‌شود.

مؤسسه انتشارات دلیل ما، بمناسبت ایام محرم الحرام کتاب «تجلی عبودیت در واقعه کربلا» اثر ابوالفضل وحیدی صدر را با شمارگان هزار و ۵۰۰ نسخه در ۵۶۸ صفحه به بهای ۶۵ هزار تومان منتشر ساخته است.

علاقه‌مندان می‌توانند برای تهیه این کتاب و دیگر آثار انتشارات دلیل ما به قم- بلوار معلم- مجتمع ناشران - طبقه همکف - واحد ۹ مراجعه کرده، یا با تلفن‌های ۰۲۵۳۷۷۴۴۹۸۸ و ۰۲۵۳۷۷۳۳۴۱۳ تماس بگیرند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha